GY.I.K.
Gyakran Ismételt Kérdések

A nehezen mérhető nedvességtartalom miatt a fát célszerű térfogatban (m3) és nem súlyban vásárolni.

A tűzifa mérése mindig házhoz szállított állapotban, a platón történik, lerakodás előtt!

A köbölés egyértelmű, ellenőrizhető és nem befolyásolja a fa nedvességtartalma. Mindig ugyanaz a mennyiség fafajtától és nedvességtartalomtól függetlenül. Nincsenek mérlegelési trükkök, és mi a platón a tűzifát vízszintesre rakjuk, tehát háznál egyértelműen ellenőrizhető, nem úgy, mint egyes kereskedők a mai napig alkalmaznak.

Mi az erdei köbméter?

A tüzelőanyagként használt fa, a tűzifa mennyiségét a kereskedelemben kétféle módon szokás mérni: tömege alapján mázsában, vagy térfogata alapján erdei köbméterben. Egy mázsa (jele: q) = 100 kg, de fontos tudni, hogy a fa tömege nagyon erősen függ a nedvességtartalmától, ezért leggyakrabban élőnedves fára vonatkozik. A tűzifa térfogatának mérésekor az okoz nehézséget, hogy az a fűrészárutól eltérően szabálytalan formájú, nem lehet úgy összerakni, hogy a teret kitöltse. Az erdei köbméter emiatt gyakorlatilag legtöbbször 1,7 köbmétert, 1×1×1,7 métert jelent, ami például 1 méteres hosszra vágott fából 1,7 méter magasra rakott sarang[12] 1 méter hosszan. Ez megfelel nagyjából 10-12q élőnedves keményfának.

(Fa anyag Wiki)

A méteres gömb tűzifát hasító gépekkel felhasogatjuk, majd 1,7méter magas sarang-ba rakjuk. Tehát 1 méter hosszú fa, 1 méter szélességben és 1,7 méter magasságban.

Sarang: A sarang támfák közé rakásolt farakat, amely jellemzően 1 méter hosszúságú választékból készül, magassága 1,7 méter.

Mi a normál köbméter?

A sarangolt tűzifát az ön által kért méretre ( 25cm., 33cm. ) hosszúságúra vágjuk.

Ezt felszórjuk a platóra.

Ellenőrzése: Az önnek szállított mennyiség a plató hosszán, szorozva a plató szélessége, szorozva az ömlesztett fa magassága.

rendelne?

Lépjen kapcsolatba velünk! Keressen minket telefonon, vagy emailben!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás